Mersin Nükleer Karşıtı Platform’a Eleştirel Destek
Arkeo-Sev Sivil Girişimi, Mersin’in ve tüm dünyanın doğal ve kültürel varlıklarının korunmasından yanadır. Bu bakımdan, Akkuyu’da Nükleer Santral kurma projesine karşı Mersin NKP tarafında yer alıyor. Bu temelde 27 Ocak 2011 Basın Açıklaması etkinliğinde de destekleyici olarak yer almıştır.
Mersin NKP Basın Açıklaması
Mersin NKP Basın Açıklaması, bir tasarı olarak Arkeo-sev’e önceden iletilmemiştir. Yazılı halini açıklandıktan sonra gördüğümüz bu metnin (biraz gecikilmiş olsa da) NES’ne karşı duran ana gövdesi doğru olmakla birlikte, konuya oldukça dar açıdan yaklaşan yanları da bulunmakta; açıklamada milliyetçi motifler kullanmaktadır: “Yaşamımızı ve çocuklarımızın geleceğini Rusya’ya teslim etmeyeceğiz” biçimindeki ifadeler, Nükleer Enerji Santralleri özsel konusunu “milliyet”lere bağlayarak konuya hatalı bir yön vermektedir. Konu NES ise, bu santraller “Rusya” tarafından değil de “Japonya”, “İsveç”, “Almanya” vb. tarafından da kurulsa; hattta kullanılan “Türk teknolojisi” ve “Türk firmaları” bile olsa, NES’lere karşı oluşumuzu değiştiremez. Basın Bildirisinde ise, “tamamen Rusların sahip olacağı ve onların denetiminde olacak olan Akkuyu nükleer santrali ” gibi ifadelerde, konuya “milliyet” motifi eklenerek sunulma yanlışı yapılmaktadır.
NES Kurucu Firması ve Resmi Heyetin Eleştirisi
Mersin NKP Basın Açıklaması, önceki basın açıklamalarınının tekrarı olmaktan çıkarılarak, etkili bir kamuoyu aracı olarak kullanılamamıştır.
19 Ocak 2011 tarihinde Rusya’dan gelen yerli+yabancı bir heyet, Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine gelerek Akkuyu’ya yapılacak nükleer santral hakkında kamuoyu oluşturmaya çalışıp, incelemelerde bulunmuştu.
Gülnar İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Çelik ve Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale’nin de eşlik ettiği yaklaşık 15 kişinin yer aldığı heyetteki şahısların yöre halkını hatalı bilgilerle ve “iş verme” vaatleriyle yönlendirmeye çalıştıkları basına yansımıştı. Mersin NKP, bu heyetin Akkuyu’ya gidişi konusunda tamamen devre dışı kalmış; yazılı açıklama yapmamış; protesto tertip etmemiştir.
Rusya’dan Akkuyu’ya gelen ekibin hiçbir protesto ile karşılaşmadan oraya gitmeleri, inceleme yapıp, açıklamalarda bulunmalarını nükleer karşıtlarının yetersizliğine bağlıyoruz.
Nükleer Santral Yanlısı Kalemlere Eleştiri
18 Ocak-23 Ocak 2011 tarihleri arasında mahalli gazetelerde yayınlanan “Akkuyu – Balık Çiftlikleri – Taşucu Tersanesi Ve Turizm Hayali” başlıklı yazı dizisinde Harun Arslan isimli yazar, NES karşıtlarına yönelttiği son derece tutarsız bazı “eleştiriler”in arkasına gizlenerek, Akkuyu’da Nükleer Enerji Santralinin kurulmasını savunmuş ve şöyle demişti:
“Nükleer santralin zararlı ya da faydalı olduğu, yerinin doğru ya da yanlış olduğu tartışmalarının geride kaldığını, bunu sürdürmenin artık faydasız olduğunu bilmemiz gerekir. Hem Rusya hem de Türkiye devleti tarafından kesinleştirilmiştir. Başlama tarihi kesinleşmiş, yapım takvimi belirlenmiştir.
…
Nükleer santralin yapımının başlaması bölgede önemli bir istihdam ve ekonomik hareketlilik sağlayacaktır.” (Harun Arslan)
27 Ocak’taki Mersin NKP Basın Açıklaması, bu gelişmeleri dikkate almalı; kamuoyunun hatalı yönlendirilmesi çabalarına karşı yukardaki kişi ve kurumlarla açık polemiğe girmeliydi. Onlar üzerinden kamuoyu gerçekler temelinde bilgilendirilmeliydi.
Sonuç
Burada yönelttiğimiz dostane eleştirilerimiz, anti-NES hareketin Mersin’de güçlendirmesine yöneliktir.
a) Sadece Akkuyu için değil, her taraftaki NES’lere karşı mücadele edilmelidir.
Metzamor Nükleer Santralinin, Ermenistan,Türkiye ve bütün yöre insanları için bir tehlike kaynağı olduğu ortaya konulmalı; kapatılması için mücadele edilmelidir.
b) Akkuyu ve Mersin-Anamur halkını hatalı bilgilerle yönlendirmeye çalışan açıklamalarından ötürü, Gülnar Kaymakamı ve B