İstanbul’a kurulması düşünülen iki yeni şehrin detayları belli oldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde açıkladığı Kanal İstanbul ve İstanbula İki Yeni Şehir projeleri kamuoyunda büyük heyecan uyandırdı. İşte İstanbula iki yeni şehir daha kurulmasını öngören Yeni İstanbul projesinin detayları..
HABERTURK
Habertürk’ün haberine göre, Anadolu yakasında kurulması planlanan şehrin projesi henüz belli olmazken, Avrupa yakasında Karadeniz kıyısına kurulması planlanıyor. Garipçe ile Poyrazköy arasında yapılması planlanan 3. köprünün güzergâhı da Yeni İstanbuldan geçiyor. Projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mi yoksa Çevre ve Şehircilik Bakanlığının mı hayata geçireceği ise kesinleşmedi. Yeni İstanbulun kurulması planlanan bölgeyle ilgili kendilerinin yapmış olduğu imar ve analiz çalışmalarını gerekçe gösteren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu bilgileri bakanlığa devretmek yerine projeyi kendisi yapmak istiyor.
{2}
YENİ İSTANBULUN SINIRLARI
Başbakan Erdoğanın projenin tamamlanması için Büyükşehir Belediyesine 3 ay süre tanıdığı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi projeyle ilgili çalışmalarını tamamlayarak Başbakan Erdoğana bir sunum yapacak. Başbakan Erdoğanın beğenmemesi halinde proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrolacak. Proje, kuzeyde Karadeniz kıyısında eski taşocakları olarak bilinen alanı kapsarken, doğuda Sarıyer, batıda ise Karaburuna kadar uzanıyor. Sarıyer Merkez, Kemerburgaz, Göktürk ve Arnavutköydeki yerleşimler proje dışında bırakılırken, orman sınırından itibaren ormanın bozulmuş alanları projeye dahil edildi. Tarihi sit alanı olan Sarıyer bölgesi, projenin doğu sınırını oluşturuyor. Çalışma alanı 33 bin 500 hektar olarak belirlendi ve Arnavutköy, Eyüp ile Sarıyer ilçelerinin sınırlarında yer aldı. Çalışma alanının sınırları içinde toplam nüfusu 41 749 olan 21 köy bulunuyor.
MERKEZ AĞAÇLI KÖYÜ
Projede, analiz sınırları içerisinde kuzeyde Karadeniz, güneyde fiili orman ve otoyol, batıda havza semeri, doğuda 1. derece doğal sit sınırı bulunuyor. Proje analiz sınırları içinde merkez olarak Ağaçlı Köyü yer alırken, diğer yerleşim yerleri ise Yukarı Ağaçlı, Çiftalan, Akpınar olarak belirlendi. Yeni İstanbulda havaalanı, eğitim-bilişim-teknoloji alanları, finans merkezi, büyük alan gerektiren kamusal kullanımlar, üniversite, doğa turizmi alanları ve turistlik tesisler, kıyı kullanımı içeren fonksiyonlar, liman ve marina, sağlık parkı, aktif yeşil alanlar, spor alanları, rekreaktif tesisler, bölge parkı, tematik parklar, mezarlık alanı, kent tarımı için ekoturizm-hobi bahçeleri, kent ormanı, kültürel tesisler, film platoları, festival alanları yer alacak.
ULAŞIMDA ENTEGRASYON
Projeye göre yeni kurulacak şehrin 3. köprü-otoyol ve bağlantı yolları ile entegrasyonu sağlanıyor. Ulaşım sisteminin oluşturulmasında; raylı sistemlere öncelik veren toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, deniz taşımacılığının etkinleştirilmesi, kent içi yolcu ve yük taşımacılığında karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolunun birbirlerini tamamladığı entegre bir sistem bütünlüğü dikkat çekiyor.
YENİ LİMAN YAPILACAK
Projede, Ambarlı ve Pendik limanlarının mevcut haliyle korunduğu düşünülerek, kentin gelecekteki liman ihtiyacı göz önünde bulundurulup Gümüşyakada ilave bir liman önerilmiştir. Çorlu Havaalanının genişletilmesi ve üçüncü ticari havaalanının -rezerv alan olarakkentin batı yakasında Silivri- Gazitepede konumlandırılması öngörülmüş. Kanal İstanbul Projesi de havaalanı ile yeni yerleşim yeri arasında kalıyor.
HEDEF YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK