Roger Cohen özür dilenmesi gerektiğini savundu
Dünyada rüzgar İsrailin tersine esiyor
New York Timesın başyazısından İsraile özür dile çağrısı yapmasının ardından gazetenin etkin Yahudi kalemi Roger Cohen özür dilenmesi gerektiğini savundu. Financial Times, Özür kararını gözden geçir diyerek İsraili uyardı. ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates, Netanyahunun politikaları İsraili yalnızlaştırıyor dedi. Körfez basını Türkiyenin arkasındayız mesajı verdi.
BİRLEŞMİŞ Milletlerin (BM) açıklanan Mavi Marmara raporu ve Tel Aviv yönetiminin özür dilememekteki ısrarı nedeniyle Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin kopma noktasına gelmesi, dünya basınında üst düzeyde yer almaya devam ediyor. Raporu resmi açıklanma tarihinden önce yayınlayan Amerikanın en etkin gazetesi New York Timesın önceki gün başyazısından İsraile Özür dile çağrısı yapmasının ardından dün de gazetenin etkin kalemlerinden Roger Cohen benzer bir makale yazdı. Yahudi yazar, İsrail askerlerinin yaptıklarını basitçe ahmaklık olarak nitelendirdikten sonra giderek dünyadan izole olan İsrailin şimdi yapması gereken doğru şeyin özür dilemek olacağını vurguladı. Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Liebermanı da sert bir üslupla eleştiren yazar, İsrail halkı daha iyisini hak ediyor ifadesini kullandı.
Gurur meselesi yaptılar
Saygın finans ve siyaset gazetesi Financial Times da dün İsrailin attığı adımların yanlışlığını vurgulayan yayın organlarından biriydi. FT, İsrail ile Türkiye arasındaki soğukluktan İranın kazançlı çıkacağını belirtti. Başyazıda şu ifadeler yer aldı: 1979da İranda meydana gelen İslam devriminden bu yana Amerikanın Orta Doğu siyasetinin dayandığı iki temel taş İsrail ve Türkiyeydi. Washingtonın iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi dileğinin kısa sürede gerçekleşmesi pek olası görünmüyor. Çünkü bir kere konuyu hem ulusal hem de şahsi gurur meselesi etmiş iki lider var. Bunlar Türkiyenin buyurgan lideri Başbakan Tayyip Erdoğan ve İsrailli inatçı muhatabı Benyamin Netanyahu… Gerginliği kontrol altında tutmak için İsraile vereceğimiz öğüt, Mavi Marmaradaki ölümlerden dolayı özür dilememe kararını yeniden gözden geçirmesidir. Gazzeye uygulanan ablukanın bölgede uzun vadeli bir politika olarak tamamen yetersiz kaldığının farkına varılmalıdır.
Uyanın artık mesajı
İki güçlü gazeteden gelen yorumlara ek olarak Arap basını da desteğini Türkiyeden esirgemedi. Körfezin en etkili yayın organı Gulf Times, 22 Arap ülkesine Türkiyenin arkasında olma çağrısı yaparak, Tüm Arap ülkeleri ortak bir açıklama ile Türkiyenin yanında durup Gazzeye ambargonun kaldırılmasını isterse bu İsrail ve ABD için bir uyanın artık mesajı olur diye yazdı. ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates de katıldığı bir konferansta, Netanyahunun politikaları yüzünden İsrail dünyada yalnızlaşıyor, izole oluyor. İsrail onlara verdiğimiz bunca güvenlik desteğine karşılık sadık bir müttefik gibi davranmıyor ifadesini kullandı.
Özür gerekliyse dilemek gerek
İsrailli eski Altyapı Bakanı Benjamin ben Eliezher, Özür dilemek gerekiyorsa bundan korkmayıp özür dilenmeli dedi. İşçi Partili Eliezher şöyle devam etti, Türkiye büyük bir güç ve bizimle onlar arasında derin ve çok eskiye dayanan stratejik mülahazalar var. Durumu kurtarmak ve uzlaşma formülü bulmak için her türlü çabayı göstermek mümkün. Eğer özür dilemek gerekiyorsa bundan korkmayıp özür dilemek lazım. Bu bir milli gurur konusu değil. İsrail, Ortadoğudaki en büyük dostunu kaybedecek. Bu durumdan topallayarak bile çıksak büyük başarıdır.
Türkler bize bedelini ödetti
Bayram tatilinde İsraile giden Türk yolcuların iç çamaşırlarına kadar soyularak 4 saat süren sorguya maruz bırakılması