EMLAKTA AVRUPA ZORDA

EMLAKTA AVRUPA ZORDA

Uluslararası gayrimenkul yatırımcılarının İstanbul’a ilgisi artarak zirveye ulaştı. PwC ve ULI’nın 600 gayrimenkul yatırımcısıyla görüşerek hazırladığı raporda İstanbul, 27 dünya kenti arasında üç farklı kulvarda da ilk sıraya yerleşti.

PwC ve ULI işbirliğinde gerçekleştirilen Emerging Trend in Real Estate Europe 2011 (Gayrimenkulde Gelişen Trendler-Avrupa 2011) Raporu’nda 3 alanda birden İstanbul zirveye oturdu. Avrupa’nın önde gelen 600 gayrimenkul yatırımcısı, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlarını içeren 600’den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri doğrultusunda hazırlanan rapor, Uluslararası gayrimenkul sektörünün İstanbul’a ilgisinin artarak devam ettiğini ortaya koydu. Rapora göre, Avrupa’daki kemer sıkma politikaları, katı düzenlemeler ve ülke borçlarındaki krizlerle birlikte hala kısıtlı düzeyde kalan kredi piyasası nedeniyle 2011 Avrupalı gayrimenkulcüler için zorlu bir yıl olacak.

Rapora göre 2011, yatırım noktaları ve ikincil gayrimenkul piyasaları arasındaki büyüyen boşluğu yansıtan iki vitesli bir piyasanın ortaya çıkması ile Avrupa emlak sektörünün ümit ettiği iyileşme yılı olmayacak. Katılımcılar Avrupa’da sektörün daha fazla küçüleceğini tahmin ediyor.

 

İstanbul üç alanda lider
PwC ve Urban Land Institute tarafından bu yıl 8’inci kez hazırlanan raporda, İstanbul ‘Mevcut Yatırım Performansı’ sıralamasında 9 üzerinden 6,08 puan ile Münih’le 1’inciliği paylaştı. Bu alan’da 2010 yılında 4,83 puanla 7’nci sırada yer alan İstanbul, Hamburg, Paris, Londra, Viyana ve Milanı geride bıraktı. ‘Yeni Yatırım Fırsatları” sıralamasında da 6,38 puanla birinci sıraya yükselen İstanbul, Önceki yılki sıralamaya göre Londra, Münih, Hamburg ve Paris’in üzerine çıktı. İstanbul, 600 uluslararası sektör temsilcisinin öngörüleri sonucunda “Geşişme Potansiyeli” sıralamasında da 6,63 puanla geçen yıl olduğu gibi zirvedeki yerini korumayı başardı.

Ticari emlak gözde
600 yatırımcıdan yüzde 24,5’i office yatırımlarının, yüzde 24,5’i AVM yatırımlarının, yüzde 18.9′ Otel yatırımlarının, yüzde 17’si endüstriyel yapı yatırımlarının, yüzde 15.1’i ise konut yatırımlarının en çok kazandıracak gayrimenkul yatırımı olduğunu öngörüyor. Rapor’da Türkiye’nin global krizden Avrupa ülkelerine kıyasla daha az etkilenmesi ve siyasi istikrarına da dikkat çekiliyor.

Kentsel dönüşüm ilgiyi artıracak
 ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur: “İstanbul’un en yüksek cazibe merkezi olarak görülmesi sevindirici. Ancak sektörde kurumsallaşmanın genişleyerek yaygınlaşması, kentsel dönüşüm projeleri ve kent içi imarlı arazi üretimi, risk almak istemeyen yabancı yatırımcı açısından bu potansiyelin hak ettiği kadar proje ve yatırıma dönüşmesi için büyük önem arz ediyor. 2011 dikkatli olunduğu taktirde iyimserlik yılı olacak. Türkiye raporda da açıkça görüldüğü gibi yatırım fırsatları açısından ilk tercih olmaya devam ediyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM