‘Statta tepiniyorlar Dolmabahçe kayıyor’
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’dan tarihi öneri: Stadyumları şehir dışına taşıyalım
Beyoğlu Sohbetlerine konuşmacı olarak katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbulun tarihi değerleri ile ilgili çok konuşulacak açıklamalar yaptı.
Günay, Geçmiş dönemlerde İstanbul’un tarihine karşı büyük yanlışlar değil, bence büyük suçlar işlendi. Bunu düzeltmek kolay değil. 100 yılın yarattığı tahribatı 10 yılda gidermek zor. Belki 25 yılda giderilebilir dedi. Bakan Günay, konu Dolmabahçeye geldiğinde birbirinden çarpıcı ifadeler kullandı.
‘STADYUM İÇİN DAYATMA YAPILIYOR’
İstanbulda gözümüze sokulmuş çiviler var. Bunların çıkarılması çok saygıdeğer davranışlardır. Dolmabahçe Stadyumu konusu var. Bu benim önüme zaman zaman bir dayatma olarak getiriliyor. Dolmabahçe Stadyumu 1940larda yapıldı. Birçok yerde top koşturacak alan var, ama bir tarih bilinçsizliğiyle mi, yoksa bir kasıtla mı, -ben kasıt olduğunu düşünüyorum- Dolmabahçe Sarayının arkasına yapılmış.
‘ON BİNLERCE İNSANIN TEPİNDİĞİ ALAN…’
O vadinin içine stadyum sokulur mu? Adı üzerinde dolgu alanı.. Dolmabahçe orası… Dolgu… Eminönü Yeni Cami kazık üzerine oturtulmuştur, Dolmabahçe de öyledir. Siz bu tarafa on binlerce insanın tepineceği bir alan yaparsanız, zaman içinde Dolmabahçe denize doğru akmaya mahkumdur.
‘BÜYÜTMEK İSTİYORLAR ZORLANIYORUM’
Stadyumla ilgili yeni bir proje hazırlanmış Bu yetmez, burayı büyütelim diyorlar. Stadyumu genişletelim, araya kongre merkezi koyalım, bir de otopark koyalım diyorlar. Arkadaşlar, böyle bir şey olabilir mi? Bu konuda zorlanıyorum. Stadyumları şehir dışına, trafiğin tıkanmayacağı yerlere alalım…
‘SULTANAHMET ADLİYESİ ARKEOLOJİK KAZI ALANI’
Bakan Günay yakında taşınacak olan Sultanahmet Adliyesi ile ilgili projeyi de açıkladı:
İstanbul Adalet Sarayı tamamlandı. Eski adliyeyi kaldıracağız ve altında arkeolojik kazı yapacağız. Belediyeyle de görüşüp mutabık kalacağız. Ve Tarihi Yarımadada yeni bir arkeolojik park ortaya çıkacak. Beyoğlu için de aynı şey geçerli. Buralarda bir süre yeni bina yapmadan yaşayalım. Buranın değeri de artacak, bereketi de artacak, yaşam kalitesi de artacak.
AA