1938de Donanma Davasında Nâzım Hikmetle birlikte tutuklanıp mahkûm edilen Dr. Hikmet Kıvılcımlı ile Kemal Tahirin hükümete başvurarak af talep ettikleri ortaya çıktı.
İlk kez yayımlanan belgelere göre, sosyalist düşüncenin iki önemli isminin af gerekçesi hayli ilginç: Biz aslında CHPli sayılırız ve Milli Şefi severiz.
SABANCI Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Cemil Koçak, Tek-Parti Döneminde Muhalif Sesler isimli yeni kitabında 1938deki Donanma Davasında Nâzım Hikmetle birlikte yargılanıp mankûm olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Kemal Tahirin af talep eden mektuplarını yayımladı. Her iki isim de tıpkı Nâzım Hikmet gibi bir yanlışlığa kurban gittiklerini belirterek affedilmelerini istiyor. Dr. Kıvılcımlının ve Kemal Tahir, Çankırı hapishanesinde siyasi mahpus diye imzaladığı mektuplarında, Prof. Cemil Koçakın ifadesiyle, Özel af talep ediyor.
Ortak dilekçe verdiler
Prof. Koçak, Aynı cezaevinde bulunan ve aynı suçtan mahkûm olan bu iki ismin, birlikte ve ortak olarak dilekçe kanalı ile af talebinde bulunduklarını düşünmek sanırım yanıltıcı olmayacaktır. Kemal Tahir de özel af istiyordu. Suçsuz olduğu yolundaki iddiasını da, gazeteci olarak uzun yıllar, 1935-1938 yılları arasında, CHPnin malı olan Karagöz Gazetesindeki ve İstanbul Eminönü Halkevindeki çalışmalarına dayandırıyordu.
Milli Şefi severiz
Cemil Koçak, sosyalist hareketin ünlü Doktoru Hikmet Kıvılcımlının mektubunu yorumlarken, önce, Atatürkün hastalığı sırasında İsmet İnönünün başbakanlıktan ayrılmasından üzüntü duyduğunu belirttiğini hatırlatıyor. Arkasından da şunları söylüyor: Kıvılcımlının dilekçesinde göze çarpan ikinci nokta, İnönünün Milli Şef olarak onaylanmasıdır.
Sosyalist düşüncenin kilometre taşları
KEMAL Tahir (1910-1973), Yorgun Savaşçı, Kurt Kanunu, Yol Ayrımı, Devlet Ana gibi kitaplarıyla, sadece romancı olarak değil, sosyalist düşünceye getirdiği yerli yorumla da sert tartışmalara neden olmuş bir isim. Asya Tipi Üretim Tarzından (ATÜT)yola çıkarak Osmanlıyı yeniden yorumlaması ise hâlâ sık sık gündeme getirilen bir konudur.
SOSYALİST hareketin Doktoru Hikmet Kıvılcımlı (1902-1971) ise yine Kemal Tahir gibi, Osmanlıya farklı bakan bir isimdi. Bilhassa, Tarih Tezi ve Osmanlı Tarihinin Maddesi sol içinde ayrışmalara yol açmıştı. Her iki isim de Türkiyedeki sosyalist düşüncenin kilometre taşları arasında yer aldığı için, ortaya çıkan af mektupları dikkat çekiyor.
HÜRRİYET/SEFA KAPLAN