Osmanlı Şaheserleri Satışta

Osmanlı Şaheserleri Satışta

Osmanlı şaheserleri açık artırmaya çıkıyor
Osmanlı Şaheserleri Müzayedesi’nde Sultan Mehmet Çelebi’nin ünlü fermanı, Sultan Abdülmecit’in altınla yazdığı hat levhası gibi önemli eserler satışa çıkacak
Osmanlı sultanlarının elinden çıkmış şaheserler, İstanbul’daki koleksiyonerlere tanıtılacak. Padişah buyruklarının yazılı olduğu fermanlar, o dönemden kalma pırlantalı kutular, zümrüt ve yakutla işlenmiş sülüs levhalar, sultanlara ait kadeh takımları Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi’nin 19 Şubat’ta düzenleyeceği ‘Osmanlı Şaheserleri, Klasik ve Çağdaş Resim Tablo Müzayedesi’nde satışa çıkacak. Müzayedenin en önemli eserlerinden Sultan Mehmet Çelebi Fermanı ile 18. yüzyıla ait tombak mangalın ilk fiyatı 90 bin TL olarak belirlendi. Yaklaşık altı ayda toparlanan 430 parçanın açık artırmaya çıkaycağı müzayede Sofa Otel’de yapılacak. Yoğun ilgi beklenen müzayedenin en önemli eserleri arasında, Kanuni Sultan Süleyman’ın Erzurum Beylerbeyi’ne buyruğunun yazılı olduğu ferman, Osmanlı’yı kardeş kavgasından kurtarıp imparatorluğun yeniden yükselişe geçmesini sağlayan 6. Osmanlı Sultanı Çelebi Sultan Mehmet’in günümüze ulaşan birkaç fermanından biri ve Neslişah Sultan’a ait Osmanlı hanedan taçlı kadeh takımı geliyor.


FERMAN 90 BİN TL
Sultan Mehmet Çelebi Fermanı, müzayedenin en değerli parçalarından. Çıkış fiyatı ise 90 bin TL. Bunun dışında değeri en yüksek eserlerden biri ilk fiyatı 90 bin TL olarak belirlenen Tombak mangal. 18. yüzyıla ait pirin dövme tekniği ile yapılan tombak mangaldan dünyada sadece iki tane bulunduğu belirtiliyor. Müzayedede, Sultan Abdülaziz’in törenlerde kullandığı altın işlemeli eyer altı örtüsü, eğerin üzerine konan çift taraflı işleme, Osmanlı arması ve gümüş kakma ve Osmanlı armalı çift pistov kılıfından oluşan eğer takımı 50 bin TL ile yer alıyor. Hanedan defterine kayıtlı son sultan olan Neslişah Sultan’ın saray yemek davetlerinde kullanılan 41 parçalık kadeh takımı ise 37 bin 500 TL. Kanuni Sultan Süleyman’ın, Erzurum Beylerbeyi’ne hitaben, 300 sikke altını Hazine-i Amire’ye teslim etmesi ve bizzat kendisine haber vermesi için verdiği buyruğun fiyatı ise 15 bin TL. Sultan II. Mahmud Han’ın tuğrasının kazılı olduğu zümrüt, elmas ve yakut kakmalı fes nişanı 40 TL’den satışa sunulacak.


Müzelerin arayıp bulamadığı objeler
Danışma Kurulu’nda Agop Egoyan, Avni Baturer, Bayram Karşit, Prof. Dr. Erdinç Bakla, Güner Liman, Garo Kürkman, Doç. Dr. Hüseyin Gündüz gibi alanında uzman isimlerin yer aldığını belirten Asar-ı Atika Antika Sanat Galerisi’nin sahibi Can Önen, müzayedenin taşıdığı öneme dair şunları söylüyor: “Çoğu ilk ya da ikinci kez gün ışığına çıkarılmış eserler. Sultan Abdülmecit’in altınla yazdığı hat levhası, II. Abdülhamid’in kendi eliyle yaptığı çift etajer, Mahmud Celalettin’e ait hicri 1220 (1805) tarihli ‘Allah’ın yardımı üzerinde olsun’ yazılı celi sülüs levha, İlginin çok yoğun olacağını tahmin ediyoruz. Özel müzelerin arayıp da bulamayacağı eserler var.”



 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM