Türkiye ekonomisinin dinamosu gayrimenkul sektörü Avrupa’ya damgasını vurdu. Türk mimarları ve inşaat şirketleri Avrupa’lı meslektaşlarını geride bırakarak, gayrimenkul sektöründe Türkiye’nin Avrupa ve dünyada gayrimenkul sektöründe söz sahibi ülke olduğunu gösterdi. Google, Bloomberg Televizyonu ve The New York Times sponsorluğunda düzenlenen dünyanın en önemli gayrimenkul yarışması Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri 2011 sonuçları 23 Eylül’de Londra’da The Park Lane Hotel’de düzenlenen törende açıklandı. 26 farklı kategoride 21 ülkeden yüzlerce projenin yarıştığı International Property Awards’ın (Uluslarrası Gayrimenkul Ödülleri) Avrupa ayağı European Property Awards’da (Avrupa Gayrimenkul Ödüleri) 17 kategoride Türkiye’den 38 proje ödüle değer bulunarak ödüllerini aldı. Ayrıca Türkiye’den 9 proje kendi kategorilerinde “Avrupa’nın En İyisi” seçilerek, 12 Aralık’ta Londra’da yapılacak finalde, “Dünya’nın En İyisi” olabilmek için yarışacak. Dünya finalinde Asya Pasifik, ABD, Avrupa ve Arap Yarım Adası’nın en iyileri ile yarışacak olan “Avrupa’nın En İyisi” unvanına sahip 9 Türk projesi arasından dünyanın en iyilerinin de çıkması bekleniyor. Dünya Finalinde yarışacak 9 Türk projesi, Masion T, Nilüfer Residences, Ekopark İstanbul, Sarphan FinansPark, TAO Tower, MHP Ankara Merkez Binası, Magic Ice Buz Müzesi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Mall of İstanbul’dan oluşuyor.
Ayrıca organizasyonda, Sinpaş GYO’nun Bosphorus City, Mimarlar Workshop tarafından tasarlanan Ottoman Gayrimenkul’ün Ottomare, Astaş Gayrimenkul’ün Maçka Residence, Çamoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen Country Life, yine Hakan Kıran Mimarlık imzasını taşıyan Selin Yapı tarafından inşa edilen Rings İstanbul, Suyabatmaz Mimarlık’ın Güneşli Tower projeleri de ödül aldı.
European Proparty Awards’da dünya finaline kalan projelerin dışında onlarca projede farklı kategorilerde ödül aldı. Organizasyonda Türkiye 17 kategoride 38 projeyle en çok ödül kazanan ülke olurken, Türkiye’yi, 17 kategoride 26 projeyle ödül alan Güney Kıbrıs takip etti.
Geçtiğimiz yıl Türkiye’den az sayıda firmanın katıldığı, International Property Awards’da Türkiye’den iki farklı kategoride Varyap Meridian ile Autopia projeleri dünyanın en iyileri arasına girebilmek için yarışmıştı. “Dünya’nın en En İyi Mimari Proje”si ödülünü kazanan Varyap Meridian, Türkiye’den daha çok projenin yarışmaya katılmasına da öncülük etmiş oldu. Bu yıl 21 ülkeden projelerin katıldığı Europen Property Awards’da Türkiye 17 kategoride 38 projeyle ödül toplarken, Türkiye’yi Güney Kıbrıs takip etti. Kıbrıs 17 kategoride, 26 projesiyle ödül alırken, 5 projesi dünya finalinde yarışacak. Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Litvanya, Slovakya gibi ülkeler ise birer projeyle dünya finalinde temsil edilecek.
International Property Awards Jüri Başkanı Helen Shield de, Türkiye’nin başarısının tesadüf olmadığına işaret ederek, Türkiye’deki mimarları ve proje geliştiricilerin profesyonelliklerini göstererek, en çok ödül kazanan ülke olarak ön plana çıktığını ifade etti.
Sektör temsilcileri, Türkiye’nin projeleriyle, mimari tasarımlarıyla, uluslararası arenada boy göstermesinin hem ülke tanıtımına hem de yabancıya gayrimenkul satışında olumlu sonuçları olacağını ifade ediyorlar. Öte yandan Türkiye’den onlarca projenin dünyanın en prestijli gayrimenkul ödüllerini almasının, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘Mütekabiliyet ilkesine bakmaksızın tüm yabancı ülke vatandaşlarına gayrimenkul satışının önünü açacağız’ açıklamasının ardından, özellikle körfez, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerden yatırımcıların yüzünü Türkiye’ye çevireceği dile getiriliyor. Londra’da ödül töreninde konuştuğumuz Türkiyeli gayrimenkul geliştiricileri de, burada Avrupalı meslektaşlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını işbirliği imkanlarını da masaya yatırdıklarını kaydetti.