Yapılan denetimler konutlardaki korkunç gerçeği ortaya çıkardı: Denetimlere göre; kentteki asansörlerin yüzde 66sı can güvenliği açısından büyük risk taşıyor.
Çok katlı binalardan dolayı asansör kullanımının da yaygın olduğu Mersinde 5 bin 200 asansörün denetim raporları açıklandı. Makine Mühendisleri Odasının yaptığı denetimlerde asansörlerin sadece yüzde 28’inin güvenli olduğu saptandı. Konuyla ilgili olarak Mersin’in Türkiye’de asansör denetimlerinin en etkin olarak gerçekleştirildiği illerin başında geldiği bilgisini veren Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Naci Erçolak, Hepimizin, özellikle çocuklarımızın sıkça kullandığı asansörlerimizde olası kazaların, yaralanmaların ve ölümlerin yaşanmaması için tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum dedi.
KONTROLLERE İZİN VERMEYEN YÖNETİCİLER VAR!
Erçolak, Kentte 5 bin 200 asansörün kontrolleri yapıldığında 728 bina yöneticisinin asansör kontrolüne izin vermediği, kontrol edilen asansörlerin ise sadece yüzde 28’inin güvenli olduğu anlaşılmıştır. Sonuçta ilimizde yüzde 14 oranında hiç denetlenmemiş asansör bulunmaktadır. Asansör denetimlerinde, yüzde 28 oranında yeşil etiketli (güvenli) asansör olduğu, yüzde 6 oranında mavi etiketli (eksiği var ama tehlikeli değil) asansör ve yüzde 66 oranında kırmızı etiketli (tehlikeli) asansör olduğu tespit edilmiştir ifadelerini kullandı. Erçolak ayrıca, vatandaşların asansörlerinin durumunu, asansormersin.com adlı nternet sayfasından ulaşabileceği bilgisini verdi.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi, 2010 yılında yaptığı mesleki ve toplumsal çalışmaları kamuoyuna duyurmak için değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Oda Başkanı Başkanı Naci Erçolak, Mersindeki asansörlerin yüzde 28’inin güvenli olduğunu söyledi.
LPGLİ ARAÇLARA DİKKAT ÇEKTİ
Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında bulunan Tüccarlar Kulübünde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında konuşan Erçolak, bakanlığın yaptığı yetki devri sonucu araçların LPGye dönüşümlerinin son kontrolüyle ilgili Montaj Tespit Raporu onayı düzenlenmesi çalışmasının 11 Nisan 2005 yılından itibaren Makine Mühendisleri Odasına devredildiğini hatırlattı. Aracını LPGli kullanıma dönüştüren vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Makine Mühendisleri tarafından hazırlanan Bilinçli kullanalım güvenli yaşayalım kılavuzu ücretsiz olarak dağıtılarak halkın bilinçlenmesini sağladıklarını ifade eden Erçolak, LPG dönüşümü yapan yetkili firma ve bu firmalarda çalışan uzman makine mühendisleriyle periyodik olarak toplantılar yapılmakta, sektörde karşılaşılan sorunlara çözümler üretilmektedir. Yetkili firmalarca LPGli kullanıma dönüştürülen her araç, şubemiz bünyesindeki uzman mühendislerce tek tek kontrol edilmekte, standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesi sağlanmakta, araçların trafik tescilleri ve fenni muayeneleri şubemizin bu denetiminden sonra yapılabilmektedir dedi. Mersin İl sınırları içerisinde; Mersin merkezde 15 adet, Erdemlide 2 adet, Anamurda 2 adet, Silifkede 2 adet ve Tarsusda da 4 adet olmak üzere Mersinde toplam 25 adet LPG dönüşümü yapan yetkili firmanın bulunduğunu dile getiren Erçolak, Mersine bağlı ilçelerinde ikamet eden vatandaşların mağdur olmaması için gezici LPG sızdırmazlık ekibi tarafından haftanın belirli günlerinde; Silifke, Erdemli, Anamur ve Mut İlçelerinde gaz sızdırmazlık muayeneleri yapıldığını ve gaz sızdırmazlık raporu verildiğini belirtti. Makine Mühendisleri Odası tarafından verilen Gaz Sızdırmazlık ve Montaj Tespit Raporlarının kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla 1 Mart 2006 tarihinden itibaren hologram ve LPGli araca motorlu LPG – CNG Ruhsatı uygulamasına geçildiğini vurgulayan Erçolak, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre geçmiş yılların ortalama bir değerlendirmesi yapıldığında yüzde 45 oranında gaz sızdırmazlık denetimi yapıldığı ve geri kalan yüzde 55 gibi bir oranın denet