Tahvildeki sert satış en çok Türk varlıklarını vurdu
Ortadoğudaki kargaşa nedeniyle cari açıkta büyüme ve enflasyonda artış riskiyle karşı karşıya bulunan Türkiye, aynı zamanda 2008’den beri gelişmekte olan ülke varlıklarına gelen en sert satıştan en çok etkilenen ekonomi oldu.
Küresel ekonominin nabzı EKONET’te atıyor
JPMorgan, Ekim sonundan bu yana Türkiyenin yabancı para cinsinden tahvillerinin yüzde 7.9 değer kaybettiğini, aynı dönemde TL tahvillerinin dolar cinsinden kaybının ise yaklaşık yüzde 10 olduğunu açıkladı.
Türk tahvillerini iflas riskine karşı sigortalama primi (CDS) ise 16 gelişmekte olan ekonomi içerisinde en hızlı yükselişi kaydererek 133 baz puandan 174’e çıktı.
Libyadan Ummana kadar yaşanan politik kargaşa petrol ithalatının maliyetini artırırken, Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 27sini gerçekleştirdiği bölgedeki talebi frenledi. Dün gelen Ocak ayı dış ticaret verileri, Bloomberg’ün ekonomistler arasında yaptığı araştırmadan çıkan sonuca kıyasla açığın yüzde 78 daha fazla olduğunu gösterdi.
Liranın değerini düşürerek açığı kapatmak için Aralık ayında başlatılan faiz indirimleri, enflasyonun yükselebileceği endişeleri nedeniyle sabit gelirli varlıklara olan yönelimi de azalttı.
Londra merkezli Aberdeen Asset Management analisti Kevin Daly, “Artan petrol fiyatları, Türkiye gibi ithalatçıların elini yakabilir. Dahası, Türkiye mevcut cari açığın finansmanı için sıcak para girişlerine bağımlı durumda… Bu nedenle, eğer sorgulanan bir para politikası yürütüyorsanız ve yatırımcılar da aşağı yönlü riskler konusunda endişeliyken, bu sıkıntılı bir duruma işaret ediyor” dedi.
Çindeki ekonomik büyümeyle yarışan Türkiye’nin tahvilleri, Ekim 2008den bu yana yüzde 102 değer kazandıktan sonra hızlıca değer kaybetmeye başladı. Bütçe açıklarını finansa edebilmek için 1999dan 2008e kadar Uluslararası Para Fonundan (IMF) 53 milyar dolar yardıma ihtiyaç duyan Türkiye’nin notu, hala kredi derecelendirme kuruluşları tarafında yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor.
Lira Ekim ayından bu yana yaşadığı yüzde 11’lik kayıpla, gelişen ekonomiler arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Ayrıca, 29 Ekim’de uluslararası piyasalarda işlem gören Türk tahvillerinin faizi 4.53’ten, yüzde 5.81’e çıktı.
Türkiyenin dış ticaret açığı Ocak ayında 7.3 milyar dolara çıktı. Bir yıl öncesinde bu rakam 3.9 milyar dolardı. Aralık ayında da açık 8.7 milyar dolar olmuş ve beklentileri aşmıştı.
Bloomberg HT ( Hürriyet Haber Sitesi )