TÜRKİYE CEP TELEFONU ÜRETİR Mİ?

TÜRKİYE CEP TELEFONU ÜRETİR Mİ?

“Türkiye cep telefonu üretir mi?” sorusunu GSM operatörleri, telefon ve Ar-Ge şirketleri yanıtladı: “Montaj değil, yenilikçi teknolojiye ve yerli şebekeye teşvik, ithal ürün ve çözümlere bağımlılıktan kurtarır”
Sabah’ın gündeme getirdiği cep telefonu ithalinin cari açığa negatif etkisi yerli telefon üretimini tartışmaya açtı. Operatörler yenilikçi teknoloji ve yazılıma destek olurken yerli üretime montaj olmamak kaydıyla destek çıktı. Telefon üretim lisansı olan General Mobile bile taklit edilemeyen yüksek teknoloji olmadıkça üretim konusunda Çin’le rekabet etmemek gerektiğinin altını çiziyor. Montaj tuzağına dikkat çekiyor. Türk Telekom iştiraki Argela’nın CEO’su Bülent Kaytaz telefonu kadar şebekelerde yerli katkının önemini vurguluyor.

YERLİ ŞEBEKE ŞART
Aslında telefon tasarımını ve kullanımını en çok etkileyen milyarlarca dolar harcama yapılan cep telefonu şebekesindeki yerli katkı payı büyük önem taşıyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın 2008’de 3G ihalesi düzenlerken yüzde 40 yerli katkıyı şebekede şart koşması sektörde kımıldamaya neden oldu. Ancak bu kararın sonuçları detaylı bir şekilde paylaşılamadı. Dünyanın en çok satan telefon markası Nokia’nın bile kan kaybetmesi olayın tek boyutlu olmadığını ortaya koydu. Yeni teknolojiye, uygulamalara ve tasarımlara ayak uyduramayan dünyanın bir numaralı cep telefonu markasının bile zorlanacağını ortaya çıktı.

TÜRK CEP TARTIŞMASI
Üretici lisansı alan General Mobile bile Türkiye’de üretmektense, tasarım ve yazılım bölümlerine yatırım yapmanın daha avantajlı olacağını işaret ediyor. Türkiye’de parçaları bir araya getirilen kaba montaja ‘yerli’ demenin mümkün olmadığını General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü söylüyor. Bunun yerine yerli katma değeri yüzde 70-80’lere çıkaracak yazılım, tasarım, marka ve teknoloji üretimi yerli telefonu ortaya çıkaracağı vurgulanıyor.

General Mobile Türkiye Genel Müd. Muzaffer Gölcü
NOKIA BİLE ZORDA
Çinli üreticiler kendi katma değerini artırmak için çırpınırken onlardan daha ucuz üretmek yerine donanımda ekran, işlemci, anten ve bellek gibi teknolojilere odaklanmak, yazılım ve tasarımda fark yaratmak markayı öne çıkarıyor. Ar-Ge, yazılım ve tasarımın payı akıllı telefonlarda daha çok arttı. Biz geniş çaplı montaj yerine uzmanlaşmalıyız. BTK bu konuda etkin denetim ve araştırma yapmalı. Gerçek katma değer desteklenmeli.

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM