ULUSLARARASI Yolsuzluk Anketine göre, eğitim, sağlık, vergi gibi hizmetleri alabilmek için rüşvet vermek gereken ülkeler arasında Türkiye 6ncı sırada. Listedeki ilk 5 ülke ise Avrupada olmadığı için Türkiye bu sıralamada Avrupanın rüşvet lideri
EĞİTİM, sağlık, vergi ve güvenlik gibi hizmetleri alabilmek için rüşvet verilmesi gereken ülkeleri açıklandı. Türkiye listenin 6ıncı sırasında yer aldı. Ancak önceki 5 ülkenin Avrupadan olmaması nedeniyle Türkiye Avrupanın rüşvet lideri ülkesi oldu. Listede ilk 5 sırada Liberya, Afganistan, Irak, Hindistan ve Gana yer aldı. Rüşvet sıralamasında, Türkiyenin hemen ardından Meksika 7inci, Romanya ise 8inci sıraya yerleşti.
Uluslarası Yolsuzluk Anketinin (Global Corruption Barometer) son sonuçlarına göre geçtiğimiz yıl her 4 kişiden biri ihtiyacı olan hizmeti alabilmek için rüşvet verdi. Yolsuzluk karşıtı Transparency International örgütün yayınladığı anket halktan sıradan insanları 9 temel hizmeti almak için vermesi gereken rüşvete odaklanıyor.
En çok rüşvet polise
Anketin yapıldığı ülkelerde en çok rüşvetin yüzde 29 ile polise verildiği ortaya çıktı. Ankette, gümrük, eğitim, yargı, sağlık, evrak, emlak, vergi ve kamu hizmetleri için en çok rüşvet verilen ülkeler ise Liberya, Afganistan ve Irak olarak sıralanıyor.