Hükümetin hızla artan cari açığa önlem kapsamında ithal tekstil ve hazır giyim ürünlerine yüzde 27 ila 40 oranında getirdiği geçici vergi, bir yandan tartışma yaratırken bir yandan da iplik ve dokuma başta olmak üzere birçok alanda çarkların yeniden dönmesine vesile olacak. Geçici verginin en az 3 yıllık konulacağına ilişkin beklenti ile birlikte kriz döneminde kapanan birçok şirket yeniden üretime geçme hazırlıkları yapıyor.
Türkiye genelinde 3 bin 500 kapalı tezgahın açılacağı belirtilirken Güney Sanayi, Mensa, Saygın Tekstil gibi şirketler de üretime geçme hazırlıkları yapıyor. Sadece tezgahlarını kapatanlar değil dev şirketler de yeni yatırımlarla bu sürece katkıda bulunacak.
Yatırım iştahı geri geldi
Yeşim Tekstilin 250 kapalı tezgahı açacağı, Halit Narinin yeni dokuma yatırımı yapacağı, Bakırlar Tekstilin iplik fabrikası kuracağı, Adana Mensucatın makine yatırımı planladığı da sektörde yüzleri güldüren gelişmeler oldu. Bu arada Türkiye genelinde üretime tekrar dönecek fabrika ve tezgahlarla birlikte 20 bine yakın kişinin de tekrar işe dönmesi sağlanacak. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, geçici vergi kararının sektörde yatırım için güven ortamı yarattığını belirterek, Tezgahlarını durduran, işçi çıkaran, yatırımlarına ara verenler için güvenli bir ortam oluştu. İnsanlar artık daha uzun vadeli yatırım planları yapar hale geldi. Vergi kararıyla denge sağlandığı için tezgahlar açılmaya, yeniden işlemeye başlıyor. Sadece kapanan yerler çalışmaya başlamayacak, birçok firma da yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor değerlendirmesini yaptı.
Akdenizde hareket var
Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç da özellikle krizden en büyük yarayı alan Adanada ciddi hareketlenme olduğunu vurguladı.
Ankarada sektör temsilcileri ile hükümet arasında yapılan toplantıda 3 bin 500 kapalı tezgahın açılacağının konuşulduğunu kaydeden Zeki Kıvanç, sözlerine şöyle devam etti:
Adana krizden çok etkiledi. Rekabet şartları yüzünden birçok fabrika çekilmek zorunda kaldı. Şimdi yeniden hareket var. Güney Sanayi 3 yıldır kapalıydı, yeniden çalışacak. Mensa yeniden çalışmaya başlayacak. Adana Mensucat makine yatırımı yapacak. Adana Özbucak fabrikası vergi tebliği sayesinde yeniden açılacak, işçi alacağını bildirdi. Kahramanmaraşta da ciddi hareketlenme gözleniyor.
Makineciler 2012ye teslimat tarihi veriyor
İPLİK ve dokuma şirketlerinin birbiri ardına yatırım kararı alması, makine alımlarına da yansıdı. Ancak talep yüksek olunca İtalya ve İsviçredeki makine üreticileri, Türk şirketlerine 2012nin 6ncı ayına sarkan teslimat tarihi vermeye başladı. Dikiş makineleri tesliminde ise şu anda 4 ay sıra var. Sektör temsilcileri, global kriz döneminde işçi çıkaran, kapanma noktasına gelen şirketlerin şimdi yeniden işçi aldığını, 1-1.5 yıl sonrasına teslimat tarihi verir hale geldiklerini vurguluyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, İtalyada dokuma tezgahı üreten şirketler 6 ay sonraya sıra veriyor. İplik makinalarında 2012 yılının 6ncı ayına tarih verenler var değerlendirmesini yaptı.