Mirza Turgut
Üçüncü Haçlı seferine Alman İmparatoru Friedrich Barborassa,İngiltere kralı Arslan Yürekli Richard ve Fransa Kralı Philippe Auguste katılmıştır.
İngiltere ve Fransa kralları denizden giderken, Barborassa, kara yoluyla gitmek istemiştir.
O zamanlar Konya, Selçukluların başkenti ve Sultan 2. Kılıç Aslan’dır.
Barborossa’nın 2. Kılıç Aslan ile anlaşmış olması güçlü ihtimaldir.
Nitekim Barborassa’nın askerleri Silifke’ye kadar sorunsuz gelmişlerdir.
Barborasssa’nın Göksu nehrinde boğulması meselesinde de çelişkiler vardır.
Kim tarihçiler, suya yıkanmak için girdiğini belirtirken; kimileri, karşıya geçmek istediği ve atının sıçraması ile birlikte suya düşerek boğulduğunu yazmaktadırlar.
Suya yıkanmak için girmesi ile karşıya geçmesi ayrı ayrı amaçları olan eylemlerdir.
Konya, Karaman, Mut üzerinden ve Göksu’yu sol koluna alarak, Silifke’deki bugünkü Barborossa anıtın bulunduğu yere geldikten sonra, Barborassa’nın niçin karşıya geçmek istediği soru işaretidir.
Biraz daha ileri gittiğinde Silifke’ye varıp, taş köprüden geçerek, Ermeni kralının makamına gidebilecekti.
Göksu’ya yıkanmak için değil de karşıya geçmek için girdiği iddialarının doğru olduğunu kabul ettiğimizde, o zaman, niçin bu yola başvurduğu sorusunun cevaplanması gerekmektedir.
Muhtemeldir ki Silifke’yi yöneten Ermeni kralı, Barborossa’nın gelişini haber aldı ve bu nedenle yüklü miktarda avanta istedi.
Barborassa’da Taş köprüye birkaç km kala , karşı tarafa geçip, Silifke kalesini arkadan kuşatıp, Ermeni kralını teslim almak istemiş olabilir.
Bunun dışında, çok zayıf ihtimal olmakla birlikte, Barborassa’nın öncü kuvvetlerinin Silifke’deki Taş köprüden haberleri olmamış olabilir.
Ancak her durumda Barborassa’nın Göksu’da boğulduğu bir gerçektir.
Nitekim yıllar sonra, bugünkü Barborassa anıtı dikilmiştir.
Anıtta aynen şu sözler yer alıyor: “Selçuklu sultanı Kılıç Aslan ile ülkesinden barış içinde serbest geçit için bir anlaşma yapmış olan Roman-Cermen İmp. Friederich Barborossa 10 Haziran 1190 tarihinde ordusunun başında Filistin’e giderken bu civarda Göksu Irmağı’nda boğulmuştur.”
Yıllar sonra dönemin belediye başkanı Bayram Ali Öngel, Barborassa anıtın üstüne Barborassa’nın heykelini koydu ve iyi yaptı.
Ancak tepkiler gelince Başkan Heykeli belediye ambarına koydu. Heykel kalkınca mevcut anıtta sökülmüş oldu.
Hitler, 1941 yılında 190 Tümenle Sovyetler birliğine saldırdı.
Faşizmin bu en büyük saldırı harekatının adı Barborrassa idi. Hitler,ünlü Haçlı komutanı Friederich Barborossa’yı böylece anmıştır.
Ama nasıl ünlü Alman komutanı Göksu’da boğulduktan sonra ordusu dağılıp, amacına ulaşamadıysa, Hitler’de ünlü Barborossa harekatından üç yıl sonra, kaçmaya başladı ve sonunda intihar etti.
Barborassa ismi günümüzde de bilinen tanınan bir isimdir ve yörede turistik amaçla kullanılmaktadır.